kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

Różany tort z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 6

Zapraszam na wykwinty tort różany z malinami. Dekoracja nadaje mu nieco romantycznego charakteru. Ideał na odświętne okazje

Różany tort z malinami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Różany tort z malinami

 

  • na biszkopt:

 

  • 8 białek
  • 8 żółtek
  • 7 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • na krem:

 

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g serka mascarpone
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 80 g domowej konfitury z płatków róży

 

  • ponadto:

 

  • 100 g malin
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • szczypta różowego barwnika spożywczego w proszku.
  • pąki róży do dekoracji, kaszka ogrodowa, goździki (w kolorze różu)

Sposób przygotowania:

Różany tort z malinami

ETAP 1:

Przygotuj dwie tortownice o średnicy 16 cm. Dno oraz boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 stopni. W dużej misie ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Gdy białka będą sztywne dodawaj partiami cukier nie przerywając ubijania a następnie po jednym żółtku. Masa jajeczna powinna być dobrze napowietrzona. Do ubitych jajek dodawaj partiami przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Masę mieszaj delikatnie, najlepiej za pomocą ręcznej trzepaczki. Gotową masą napełnij po równo obie tortownice. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz przez 30 minut.

Po upieczeniu upuść biszkopty a niewielkiej wysokości aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Gotowe biszkopty wystudź, a następnie przekrój na pół.

Miękkie masło umieść w dużej misie z cukrem pudrem i utrzyj mikserem na puch. Dodawaj partiami serek mascarpone (serek musi mieć temperaturę pokojową). Na końcu dodaj konfiturę i jeszcze raz zmiksuj wszystko dokładnie. Maliny przepłucz na sicie.
Przygotuj paterę na tort. Kolejno układaj warstwy, przekładaj kremem, na kremie układaj maliny, delikatnie wciśnij je w krem. Przykryj tort ostatnim blatem ciasta, lekko dociśnij i wstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie ubij na sztywno kremówkę z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodaj szczyptę różowego barwnika spożywczego. Gotową śmietanką posmaruj boki i wierzch tortu. Wstaw tort do lodówki. Przed podaniem udekoruj go różyczkami i goździkami.

Po około godzinie torcik ładnie się kroi. U mnie wyszło 5 warstw, ponieważ jeden z biszkoptów wyrósł mi nieco bardziej niż drugi :)

Różany tort z malinami
Tort różany z malinami i kremem mascarpone