2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1488]

Różowy karmelowiec z cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Pyszny mega słodki karmelowiec na różowym biszkopcie umili romantyczne chwile we dwoje przy kawie ale nie tylko, polecam na różne okazje!

Różowy karmelowiec z cappuccino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Różowy karmelowiec z cappuccino

 

  • Ciasto:
  • 4 duże jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czerwony barwnik spożywczy w żelu

 

 

  • Dodatkowo:
  • 1 puszka kajmaku
  • 150 g solonych krakersów
  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g czekolady mlecznej

 

  • Pianka cappuccino:
  • 1/2 litra śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fiks
  • 2 łyżki kawy cappuccino w proszku

 

Sposób przygotowania:

Różowy karmelowiec z cappuccino
Ciasto: białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypując w trakcie ubijania cukier, dodajemy żółtka jaj miksujemy pod koniec stopniowo wsypujemy po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem, dodajemy odrobinę czerwonego barwnika-tyle aby uzyskać taki efekt jaki nas zadowoli. Tak przygotowane ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem standardowej blaszki do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp 160*c.Po upieczeniu studzimy. Krem:Z mleka odlać 3/4 szklanki i rozpuścić proszek budyniowy z mąką pszenną, resztę mleka zagotować z cukrem i do gotującego wlać roztwór i ugotować budyń.Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch dodając po łyżce zimnego budyniu oraz pod koniec miksowania dodając żółtko przygotować krem.Pianka cappuccino: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec puder i kawę cappuccino, delikatnie mieszamy. Przełożenie: Różowy biszkopt smarujemy kremem układamy krakersy smarujemy karmelem przykrywamy herbatnikami na to wykładamy piankę kawową, posypujemy startą na tarce mleczną czekoladą. Chłodzimy całą noc w lodówce.
Różowy karmelowiec z cappuccino
upieczony biszkopt smarujemy przygotowanym kremem
Różowy karmelowiec z cappuccino
na krem wykładamy krakersy smarujemy karmelem
Różowy karmelowiec z cappuccino
układamy herbatniki ściśle obok siebie robimy piankę cappuccino
Różowy karmelowiec z cappuccino
smarujemy pianką na koniec dekorujemy startą czekoladą