Różowy mazurek migdałowy

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Różowy mazurek migdałowy

Na pysznym cieście migdałowym, z prostym do przygotowania lukrem, kandyzowanymi wisienkami i płatkami migdałowymi.

Składniki:

Różowy mazurek migdałowy

Ciasto

Lukier

  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta czerwonego barwnika spożywczego
  • kandyzowane wiśnie
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Różowy mazurek migdałowy
1. W misce wymieszaj mikserem mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia, masło, cukier puder, żółtko i śmietanę. Przełóż na podsypany mąką stół i szybko zagnieć gładkie ciasto.

2. Zrób z ciasta kulę i rozwałkuj na okrągły placek. Włóż go do okrągłej blaszki na tartę, a nadmiar ciasta wystający z formy zawiń do środka. Nakłuj widelcem i piecz ok. 15 minut w temp. 200 st. C.

3. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny i barwnikiem na gładki lukier.

4. Rozsmaruj go na upieczonym cieście. Całość udekoruj kandyzowanymi wiśniami i płatkami migdałowymi. Odstaw, żeby dekoracje na mazurku dobrze zastygły.