Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Różyczkowe muffinki na mleku skondesowanym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne muffinki z mlekiem skondensowanym. Rozpływają się w ustach. Swoją wyjątkowość zawdzięczają dekoracją. Udekorowane różami z kremu zachwycą gości. Pyszne. Polecam.

Różyczkowe muffinki na mleku skondesowanym

Składniki:

Różyczkowe muffinki na mleku skondesowanym

ciasto:

  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 4 łyżki mleka skondensowanego zagęszczonego słodzonego
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Róże:

  • 100 g masła 85%
  • 60 g mleko skondensowanego zagęszczonego słodzonego
  • barwniki spożywcze: zielony, różowy

Sposób przygotowania:

Różyczkowe muffinki na mleku skondesowanym
1. Ciasto: Na samym jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i miksujemy. Kolejno dodajemy mleko skondensowane i ponownie miksujemy. Następnie wsypujemy mąkę oraz proszek do pieczenia, jeszcze raz miksujemy. Ciasto przekładamy za pomocą łyżki do formy do pieczenia muffinek wcześniej wyłożonej papilotkami. Muffinki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Zanim wyjmiemy z piekarnika muffinki sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone muffinki odstawiamy do ostygnięcia. 

2. Róże: masło ucieramy na puszystość, do białości. Stopniowo dodajemy mleko i ucieramy. Krem dzielimy na dwie części. Mniejszą część barwimy na zielono. Drugą na jasno różowo. Różowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy róże na całej muffince. Zielony krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką do listków i wyciskamy liście w wolne miejsca pomiędzy różami. Gotowe!