VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Rurki z kremem kakaowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małe słodkości idealnie sprawdzą się do każdej kawy. Ciasto jest idealnie kruche i delikatne, a krem bardzo kakaowy.

Rurki z kremem kakaowym

Składniki:

Rurki z kremem kakaowym

 

Sposób przygotowania:

Rurki z kremem kakaowym
W misie miksera mieszamy mąkę oraz posiekaną margarynę. Musi nam powstać kruszonka. Dodajemy zimną śmietanę i szybko zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części i owijamy folią spożywczą. Chłodzimy w zamrażarce przez 40 minut.

Po tym czasie rozwałkowujemy każdą część na placek o grubości 2 mm i kroimy w paski ok. 1,5 cm. Przed rozwałkowaniem oprószamy blat mąką. Nawijamy na rurki wysmarowane masłem od szerszej strony.

Rurki obtaczamy z jednej strony w cukrze. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rurki pieczemy w temperaturze 200*C przez 15 minut. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Odstawiamy do napęcznienia na 5 minut.

Po tym czasie podgrzewamy ja w kąpieli wodnej. Śmietanę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dosypujemy kakao oraz wlewamy rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy tylko do połączenia.

Gotowym kremem napełniamy rurki za pomocą szprycy cukierniczej.

Rurki trzymamy w lodówce. 

Tagi:

ciastka