OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Ryba na parze wśród warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nie jestem wielkim smakoszem ryb, jednakże w takiej postaci , wręcz zachwycam się smakiem. Zdrowo i przepysznie.

Ryba na parze wśród warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba na parze wśród warzyw

 

  • 4x filet rybny (np. Sola, Tilapia, Miruna, Dorsz, itd.)
  • przyprawa do ryb
  • paczka mrożonych maleńkich marchewek
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 3 łyżki groszku
  • 50g serka topionego pieczarkowego
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 kostki bulionu pieczeniowego
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 8-10 ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
  • olej

Sposób przygotowania:

Ryba na parze wśród warzyw
Filety rozmrozić, obsypać przyprawą do ryb, posolić. Odstawić na chwilę. Ziemniaki obrać, pokroić w "łódeczki" , zalać zimną wodą i ugotować do miękkości z dodatkiem 2 łyżeczek soli i przyprawy do ziemniaków.

Na patelni rozgrzać olej, wsypać marchewki i dusić przez chwilę. Obsypać tymiankiem. Wlać pół szklanki wody, zagotować. Dodać pół kostki bulionu.

Po ok. 7min dodać serek topiony i dusić do rozpuszczenia. Wsypać kukurydzę i groszek. Po ok. 2min powinno być gotowe.

Rybę "ugotować" na parze, Ok 15-20min. Układać na talerzu odcedzone ziemniaki, sos warzywny i rybę. 
Ryba na parze wśród warzyw
ziemniaki ugotować w wodzie z dodatkiem soli i przyprawy do ziemniaków
Ryba na parze wśród warzyw
Marchewki obsypać tymiankiem i delikatnie poddusić
Ryba na parze wśród warzyw
dodajemy serek topiony o smaku pieczarkowym
Ryba na parze wśród warzyw
sos warzywny jest gotowy w oka mgnieniu, :)