aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Ryba na sałatce z sosem malinowym

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polecamy apetycznego łososia ze słodkim akcentem malin, podanego na mieszance sałat ze szpinakiem i kiełkami.

Ryba na sałatce z sosem malinowym

Składniki:

Ryba na sałatce z sosem malinowym

 

  • 2 filety z łososia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych
  • 2 łyżki oliwy
  • pół sałaty lodowej
  • garść szpinaku lub pół garści szawiu
  • 2 łyżki kiełek rzodkiewki
  • sos:
  • 0,5 szklanki malin
  • 3 łyżki cukru (lub więcej, w zależności, jak słodkie są maliny)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

 

Sposób przygotowania:

Ryba na sałatce z sosem malinowym
Filet z łososia dzielimy na paski, obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z płatkami kukurydzianymi, smażymy paluszki na oliwie.Maliny mieszamy z cukrem, wrzucamy do rondelka i rozgotowujemy, dodajemy ocet balsamiczny, oliwę, sok z cytryny. Jeśli sos jest bardzo gęsty to dolewamy więcej oliwy. Na talerzu układamy porwaną sałatę lodową, szpinak lub szczaw pozbawiony łodyżek oraz kiełki rzodkiewki. Na sałacie układamy gorące paluszki rybne, polewamy sosem malinowym, a pozostały sos podajemy w oddzielnej miseczce.