mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Ryba po portugalsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W Portugalii jada się ryby pod każdą postacią, między innymi pod taką:)

Ryba po portugalsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryba po portugalsku

 

  • 2 duże, grube filety z ryby o białym mięsie (np. dorsz)
  • sól
  • pieprz
  • 1 - 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • trochę mąki do panierowania

 

Sposób przygotowania:

Ryba po portugalsku
Sos: Obrane cebule i czosnek drobno siekam i szklę na 3 łyżkach oliwy na bardzo małym ogniu tak, żeby cebule zmiękły, a nie zrumieniły się. Dodaję posiekany czosnek, lekko podsmażam. Dodaje pomidory z puszki, soli, pieprzu do smaku i dalej duszę sos na małym ogniu do zgęstnienia. Filety dzielę na połowę, solę, pieprzę i skrapiam octem winnym. Odstawiam na 15 minut. Otaczam w mące i smażę na rumiano w pozostałych 3 łyżkach oliwy, dokładając pod koniec smażenia trochę masła. Rybę wykładam na ogrzany półmisek, wykładam na rybę gęsty sos i posypuję pokrojonymi na plasterki oliwkami z papryką. Podaję z ryżem.
Ryba po portugalsku
W rondlu podsmażam na oliwie posiekaną cebulę i czosnek
Ryba po portugalsku
Filet ryby oprószam solą, pieprzem i skrapiam octem winnym
Ryba po portugalsku
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodaję pomidory i duszę
Ryba po portugalsku
Kawałki ryby panieruję w mące i smażę na rozgrzanej patelni