Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Ryba w sosie koperkowym

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 1

W rondelku zagotować wodę lekko zakwaszoną sokiem cytrynowym. Wrzucić zamrożone

Ryba w sosie koperkowym

Składniki:

Ryba w sosie koperkowym

 

  • 30-40 dag mrożonych filetów rybnych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • szklanka wody (wywaru z warzyw),
  • szklanka mleka
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • sok z 1 cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

Ryba w sosie koperkowym
W rondelku zagotować wodę lekko zakwaszoną sokiem cytrynowym. Wrzucić zamrożone filety, dodać sól do smaku i ugotować do miękkości. Kawałki ryby wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek. Przygotować sos: na patelni rozgrzać masło, dodać mąkę i rozprowadzić mlekiem. Mieszać, by nie dopuścić do powstania grudek. Zagotować, doprawić solą i sokiem z cytryny. Dodać posiekany koperek. Tak przygotowanym sosem polać ugotowaną rybę.

Tagi:

filety rybne