iwi69

iwi69

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 200]

Ryż paprykowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ryż, który o zmienionym kolorze i smaku podajemy z sosami mięsnymi

Ryż paprykowy

Składniki:

Ryż paprykowy

 

 

 

  • 1 szklanka ryżu (szklanka 250ml)
  • 2 papryki czerwone średniej wielkości
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz mielony

 

 

Sposób przygotowania:

Ryż paprykowy
Papryki umyć wykroić trzonek z pestkami. Kroimy na kawałki, wkładamy do jakiegoś naczynia,dodajemy 2 łyżeczki oliwy z oliwek, trochę wody (ok.1/2 szklanki miksujemy blenderem. Następnie uzyskane pirre przecieramy przez sitko. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, solimy, pieprzymy - jak będzie wrzeć zmniejszamy ogrzewanie garnka i wsypujemy ryż. Wymieszać dodać uzyskany sos paprykowy, wymieszać i gotować do miękkości ryżu. Jeżeli pod koniec będzie brakować wody a ryż nie będzie jeszcze gotowy, dodajemy troszeczkę wody zawsze cieplej. Po odparowaniu wody - podajemy ryż z sosem mięsnym, drobiowym.

Tagi:

papryka ryż