Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ryż z boczkiem i kapustą pekińską

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Ryż z boczkiem i kapustą pekińską to szybki pomysł na obiad. Idealnie nadaje się aby zabrać go do podgrzania w pracy.

Ryż z boczkiem i kapustą pekińską Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż z boczkiem i kapustą pekińską

 

  • 100 g białego ryżu
  • 50 g chudego boczku wędzonego
  • 50 g chudego boczku parzonego
  • 100 g kapusty pekińskiej
  • 150-200 ml bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Ryż z boczkiem i kapustą pekińską
Boczek wędzony i parzony kroimy w paseczki, kapustę szatkujemy. Na patelni zarumieniamy boczek, dodajemy kapustę, podlewamy bulionem i dusimy 10 minut.

Ryż gotujemy na sypko, wsypujemy na patelnie, mieszamy.

Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Podajemy posypując posiekanym szczypiorkiem. 
Ryż z boczkiem i kapustą pekińską
boczek wędzony i parzony kroimy w paseczki i zarumieniamy
Ryż z boczkiem i kapustą pekińską
dodajemy poszatkowną kapustę pekińską, podlewamy bulionem i podduszamy
Ryż z boczkiem i kapustą pekińską
ryż gotujemy na sypko, dodajemy do boczku z kapusta i podduszamy
Ryż z boczkiem i kapustą pekińską
całość doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem - mieszamy

Tagi:

kapusta