Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Ryż z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Wspaniale pasuje do pieczonego drobiu

Ryż z rodzynkami

Składniki:

Ryż z rodzynkami

 

  • 1 szklanka ryżu
  • 3-4 łyżki rodzynek
  • 2 nieduże cebule ( około 170 gram )
  • 2 łyżeczki curry
  • 1/2 cytryny ( sok )
  • olej
  • sól

Sposób przygotowania:

Ryż z rodzynkami
Ryż bardzo dokładnie wypłukać na sicie.Wrzucić wraz z rodzynkami na osolony wrzątek i gotować do miękkości,mieszając od czasu do czasu,przez około 20-25 minut.Po tym czasie garnek zdjąć z ognia.Cebulę drobniutko pokroić w kosteczkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju.Do garnka z ryżem dodać sok z cytryny i curry.Dokładnie wymieszać i odcedzić na sicie.Połączyć z wcześniej zeszkloną cebulą.Wymieszać.Podawać jako dodatek do pieczonego drobiu.

Tagi:

ryż