kleopatra1982

kleopatra1982

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 33]

Ryż zapiekany z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ryż zapiekany z jabłkami to danie, które bardzo kojarzy mi się z dzieciństwem, to danie zawsze robiła dla mnie babcia.

Ryż zapiekany z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ryż zapiekany z jabłkami

Ryż z jabłkami

sos

Sposób przygotowania:

Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Ryż może być lekko niedogotowany. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka przełożyć na patelnię i poddusić przez około 3 minuty, dodać cukier. Blaszkę wysmarować częścią masła. Ryż podzielić na dwie części.

Pierwszą połowę ryżu ułożyć na blaszce. Następnie ułożyć jabłka, posypać je cynamonem i rozłożyć kolejną warstwę ryżu. Całość okrasić masłem. Wstawić do piekarnika na około 35 minut w temperaturze do 180 stopni.

W międzyczasie przygotować sos. Jogurt wymieszać ze śmietaną. Dodać borówki i jagody. Całość zmiksować. Na koniec sos dosłodzić cukrem w zależności gustu. Na talerzu sosem polać upieczony ryż z jabłkami.
Ryż zapiekany z jabłkami
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i podawać gorące
Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż przed pieczeniem okrasić wiórkami masła
Ryż zapiekany z jabłkami
Na blaszkę układamy ryż, jabłka i następnie ryż
Ryż zapiekany z jabłkami
Jogurt naturalny zmiksować z borówkami i jagodami