dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Ryżowy misz-masz z warzywami i boczkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Może nie wygląda, ale smakuje wyśmienicie

Ryżowy misz-masz z warzywami i boczkiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ryżowy misz-masz z warzywami i boczkiem

 

  • 5 plasterków boczku wędzonego
  • 1 nieduża cebula
  • 1 papryka czerwona
  • ½ brokułu
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżki suszonej włoszczyzny
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ szklanki śmietany 18%

 

Sposób przygotowania:

Ryżowy misz-masz z warzywami i boczkiem
W szerokim rondlu z grubym dnem rozgrzewam 1 łyżkę oleju oraz masło i dorzucam opłukany pod bieżącą wodą ryż. Smażę, ciągle mieszając przez 2 minuty. Dodaję 2 szczypty soli i zalewam gorącą wodą do wysokości ok. ½ cm powyżej wysokości ryżu. Zagotowuję, mieszam, wyłączam palnik (elektryczny, na gazie trzeba postawić garnek na płytce i trzymać minimalną moc palnika), przykrywam i zostawiam na 20 minut. Po tym czasie mam ryż ugotowany na sypko. Brokuł dzielę na różyczki i gotuję na parze przez 10 minut, lubię lekko twardawy. Na rozgrzaną patelnią wlewam łyżkę oleju i wrzucam pokrojony w paseczki boczek. Trzy minuty później dorzucam cebulę i paprykę pokrojone w kostkę, dodaję suszona włoszczyznę oraz przyprawy i smażę mieszając. Gdy cebula i papryka lekko zmiękną dokładam brokuł i śmietanę. Duszę razem przez ok. 5 minut, następnie dodaję ryż, mieszam i gotowe.
Ryżowy misz-masz z warzywami i boczkiem
Zaoszczędzimy na czasie równolegle gotując ryż, brokuł i warzywa
Ryżowy misz-masz z warzywami i boczkiem
Doprawione warzywa dusimy chwilę w śmietanie
Ryżowy misz-masz z warzywami i boczkiem
Na końcu mieszamy z ugotowanym na sypko ryżem

Tagi:

ryż