migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1267]

Sajgonki z mięsem po mojemu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sajgonki kupowałam kilka razy gotowe jednak ostatnio były tak przyprawione że mi nie smakowały. Postanowiłam zabrać się za sajgonki w domu i zrobiłam własne. Okazało się, że to nie takie trudne a i doprawiłam po swojemu i wyszły pyszne.

Sajgonki z mięsem  po mojemu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sajgonki z mięsem po mojemu

 

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała garść grzybków mun
  • 100 g makaronu ryżowego nitki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 jajko
  • ok 150 g papieru ryżowego
  • 1-2 garście posiekanej natki pietruszki
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Sajgonki z mięsem po mojemu
Makaron ryżowy oraz grzybki mun przygotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron przed zalaniem woda pokruszyc na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę, następnie dodać czosnek i marchewkę. Chwilę wszystko razem smażyć a następnie dodać mięso mielone. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Dodać sos sojowy i sos rybny. Zawartość patelni przełożyć do miski aby przestygła. Następnie dodać drobno pokrojone grzybki mun, makaron ryżowy, jajko oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Przygotować papier ryżowy i miskę z letnią wodą. Ja zużyłam 1 opakowanie małego papieru o średnicy 16 cm i 1 opakowanie dużego papieru o średnicy 23 cm. Postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu tj.jeden papier ryżowy namoczyć w letniej wodzie i ułożyć na desce, na papierze ułożyć ok łyżki farszu, boki zwinąć do środka i zrolować. Tak przygotować resztę sajgonek. Na patelni rozgrzać nieco więcej oleju i smażyć sajgonki na złoty kolor. Podawać z surówką oraz sosem- może być sojowy lub czoskowym sosem chili.
Sajgonki z mięsem  po mojemu
Etap 1 Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklic na oleju
Sajgonki z mięsem  po mojemu
Etap 2 Zawartość patelni przełożyć do miski aby przestygła.
Sajgonki z mięsem  po mojemu
Etap 3 Następnie dodać drobno pokrojone grzybki mun, makaron ryżowy, jajko oraz natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać.
Sajgonki z mięsem  po mojemu
Etap 4 Przygotować papier ryżowy i miskę z letnią wodą. Ja zużyłam 1 opakowanie małego papieru o średnicy 16 cm i 1 opakowanie dużego papieru o średnicy 23 cm. Postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu tj.jeden papier ryżowy namoczyć w letniej w