WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1237]

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie orientalne, znane z barów chińskich, które można przygotować w domu. Sajgonki z kurczakiem i warzywami.

Sajgonki z kurczakiem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 garście mrożonych warzyw na patelnię po chińsku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Przyprawa gyros
  • Ok. 20 płatów papieru ryżowego
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sajgonki z kurczakiem i warzywami

ETAP 1:

Pierś z kurczaka umyć i osuszyć, pokroić na małe kawałki i wymieszać z przyprawą do gyrosa. Usmażyć mięso na niewielkiej ilości oleju, po czym dodać warzywa i smażyć 2-3 minuty. Polać sosem sojowym i smażyć do miękkości.

Przygotować papier ryżowy mocząc każde 2 płaty po 2 minuty w zimnej wodzie. Następnie wyjmować na mokry ręcznik kuchenny, nakładać łyżkę farszu i zawijać w ruloniki. W garnku rozgrzać olej i włożyć sajgonki. Smażyć na rumiano. Wyjąć na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.

Sajgonki z kurczakiem i warzywami
Sajgonki w trakcie smażenia na głębokim oleju
Sajgonki z kurczakiem i warzywami
Papier ryżowy zwinięty z farszem w sajgonki.
Sajgonki z kurczakiem i warzywami
Namoczone 2 płaty papieru ryżowego z nałożonym farszem
Sajgonki z kurczakiem i warzywami
Warzywa chińskie wrzucone do podsmażonego kurczaka

Tagi:

sajgonki