Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Sajgonki z mięsem i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Chrupiące sajgonki z farszem mięsno-warzywnym to świetna przekąska na letnie spotkania z przyjaciółmi, którą można spokojnie zabrać ze sobą nawet na piknik :)

Sajgonki z mięsem i warzywami

Składniki:

Sajgonki z mięsem i warzywami

 

  • 250 gramów mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1/2 Opakowania papieru ryżowego
  • 3 opakowania mieszanki chińskiej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 łyżeczka soku z limonki
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sajgonki z mięsem i warzywami
Mięso podsmażamy na patelni do momentu ścięcia się białka tzn. do momentu kiedy mięso stanie się szare. Mieszankę chińską i imbir dodajemy do mięsa podsmażamy aż do momentu kiedy cała woda z mięsa i z warzyw odparuje. Do mieszanki mięsno-warzywnej dodajemy sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki całość mieszamy. Nasz farsz doprawiamy do smaku pieprzem i jeśli jest taka potrzeba jeszcze solimy. Farsz zostawiamy do przestygnięcia. Do zimnego farszu wbijamy jajko i całość dokładnie mieszamy. Papier ryżowy moczymy w gorącej wodzie zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. Na papier ryżowy nakładamy łyżkę farszu i zwijamy sajgonki. Zawinięte sajgonki smażymy w głębokim tłuszczu około 5 -8 minut aż do zarumienienia się ciasta. Podajemy z ulubionym sosem – u mnie słodkim sosem chilli.