Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 813]

Sajgonki z wieprzowiną i kapustą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przygotowanie sajgonek w domu to wcale nie takie trudne zadanie. Warto spróbować aby zachwycić domowników i gości pyszną przekąską - bo czy może być coś pyszniejszego niż chrupiące ciasto wypełnione pysznym farszem? Polecam.

Sajgonki z wieprzowiną i kapustą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sajgonki z wieprzowiną i kapustą

 

  • ½ opakowania makaronu ryżowego nitki
  • 500 gram mielonej wieprzowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • ¼ szt. kapusty pekińskiej
  • 1-2 szt. marchewki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • Sól, pieprz
  • Opakowanie papieru ryżowego
  • Sos do maczania sajgonek
  • ½ niedużej marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • ½-1 chilli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 szklanka wody

Sposób przygotowania:

Sajgonki z wieprzowiną i kapustą
Farsz:

Makaron przygotowujemy zgodnie z zaleceniem producenta. Odcedzamy i lekko siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy na nim posiekane w drobną kosteczkę ząbki czosnku. Kiedy z patelni zacznie unosić się jego zapach dodajemy mięso i smażymy je przez 3-5 minut pilnując aby czosnek się nie przypalił. Kiedy mięso ładnie się zarumieni dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i posiekaną drobno kapustę pekińską. Dusimy około 10 minut aż mięso i warzywa zmiękną. Dodajemy makaron – wszystko starannie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku sosem rybnym, sojowym solą i pieprzem – odstawiamy.

Sos:

Marchewkę i czosnek obieramy kroimy w cieniutkie plasterki. Papryczkę chilli siekamy. Do rondelka wlewamy wodę, sos rybny, sok z limonki i dodajemy cukier. Następnie dodajemy marchewkę, czosnek i chilli i wszystko razem wstawiamy na palnik i zagotowujemy (nie doprowadzając do wrzenia . Sos gotujemy około 8-10 minut lub do momentu jak 1/3 odparuje.

Na talerz wlewamy letnią wodę. Delikatnie moczymy w niej po 1 płacie papieru ryżowego. Namoczony płat delikatnie przenosimy na blat. Na środku nakładamy porcję farszu i zwijamy papier jak na nasze krokiety. Zwiniętą sajgonkę przekładamy na ręcznik papierowy – czynność powtarzamy aż do wyczerpania się składników.

Na głębokiej patelni lub we frytownicy rozgrzewamy olej i smażymy na nim partiami sajgonki po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu uzyskania ładnego złotego koloru. Po usmażeniu sajgonki ponownie odsączamy na ręczniku papierowym.

Sajgonki serwujemy razem z sosem (sos najlepiej serwować na ciepło ).

Smacznego.
Sajgonki z wieprzowiną i kapustą
Kiedy mięso ładnie się zarumieni dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i posiekaną drobno kapustę pekińską. Dusimy około 10 minut aż mięso i warzywa zmiękną. Dodajemy makaron – wszystko starannie mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku sosem rybnym, sojowym solą i pieprzem – odstawiamy.
Sajgonki z wieprzowiną i kapustą
Marchewkę i czosnek obieramy kroimy w cieniutkie plasterki. Papryczkę chilli siekamy. Do rondelka wlewamy wodę, sos rybny, sok z limonki i dodajemy cukier. Następnie dodajemy marchewkę, czosnek i chilli i wszystko razem wstawiamy na palnik i zagotowujemy (nie doprowadzając do wrzenia . Sos gotujemy około 8-10 minut lub do momentu jak 1/3 odparuje.
Sajgonki z wieprzowiną i kapustą
Na talerz wlewamy letnią wodę. Delikatnie moczymy w niej po 1 płacie papieru ryżowego. Namoczony płat delikatnie przenosimy na blat. Na środku nakładamy porcję farszu i zwijamy papier jak na nasze krokiety. Zwiniętą sajgonkę przekładamy na ręcznik papierowy – czynność powtarzamy aż do wyczerpania się składników.
Sajgonki z wieprzowiną i kapustą
Na głębokiej patelni lub we frytownicy rozgrzewamy olej i smażymy na nim partiami sajgonki po 3-5 minut z każdej strony lub do momentu uzyskania ładnego złotego koloru. Po usmażeniu sajgonki ponownie odsączamy na ręczniku papierowym.