SUPERPRZEPIS

Sakiewki z makaronem w sosie pomidorowym

  • 2
  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10
Sakiewki z makaronem w sosie pomidorowym

Danie powstało na potrzeby konkursu, jednak jestem z niego w stu procentach zadowolona i smakuje rewelacyjnie.

Składniki:

Sakiewki z makaronem w sosie pomidorowym

 

  • Na 12 sztuk:

 

  • 200g makaronu typu świderki
  • 3 tortille o śr ok 30 cm
  • 4 pomidory
  • 6 pieczarek
  • 10 dkg sera żółtego
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka bazylii świeżej lub suszonej
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju smakowego (pomidor, papryka ostra, bazylia)
  • 1 pęczek pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • 12 nitek szczypiorku

Sposób przygotowania:

Sakiewki z makaronem w sosie pomidorowym

Przygotowanie tortilli

Sakiewki z makaronem w sosie pomidorowym
Placki tortilli dzielimy na ćwiartki i zwijamy

Tortille dzielimy na ćwiartki, zwijamy jak na zdjęciu.

Pomidory

Sakiewki z makaronem w sosie pomidorowym
Pomidory obieramy ze skórek pokrojone do przyrumienionej cebulki z czosnkiem i wrzucamy

Pomidory zalewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę i dzielimy na małe kawałki.

Sos

Sakiewki z makaronem w sosie pomidorowym
Do gotowego sosu dodajemy pietruszkę, pieczarki i makaron, doprawiamy

Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na łyżce masła. Do rumianych składników przekładamy cząstki pomidorów, posiekany tymianek oraz bazylię i gotujemy cały czas mieszając aż do zredukowania się sosu i wyparowania nadmiaru wody. Dosypujemy pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki siekamy w talarki i podsmażamy bez dodatku tłuszczu. Dokładamy do sosu pomidorowego.

Nadziewanie

Sakiewki z makaronem w sosie pomidorowym
Sakiewki nadziewamy, końce związujemy szczypiorkiem by się nie rozwijały

Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju smakowego na al dente. Odcedzony i przelany zimną wodą łączymy z sosem pomidorowym. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze rożki z tortilli, końce związujemy szczypiorkiem i układamy obok siebie w tortownicy. Posypujemy drobno startym żółtym serem i zapiekamy w nagrzanym do 170 st C piekarniku ok 10 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego!

Tagi:

pomidory