monika1004

monika1004

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Sałaka z tuńczykiem.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolorowa i niezwykle smaczna sałatka z tuńczykiem. Naprawdę polecam! :)

Sałaka z tuńczykiem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałaka z tuńczykiem.

 

  • 2 puszki tuńczyka (w kawałkach, jeden w sosie własnym, drugi w oliwie z oliwek)
  • 2 czerwone cebule
  • 5-6 ogórków kiszonych (lub korniszonych)
  • 5 jajek
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 20dkg sera żółtego
  • majonez
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sałaka z tuńczykiem.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i pozostawiamy do wystygnięcia. Kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączamy z zalewy. Czerwoną cebulę, ogórki oraz jajka kroimy na drobną kostkę. Kukurydzę, czerwoną fasolę, cebulę, ogórki i jajka mieszamy w miseczce. Ser żółty ścieramy na tarle na dużych oczkach i dodajemy do miseczki. Tuńczyki odsączamy z zalew i na końcu dodajemy do reszty składników. Wszystko należy wymieszać z majonezem i doprawić do smaku pieprzem. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki na min. pół godziny.
Sałaka z tuńczykiem.
Do sałatki potrzebne są: tuńczyki, jajka, czerowna fasola, czerwona cebula, kukurydza, jajka, ogórki kiszone, ser żółty, majonez, pieprz.
Sałaka z tuńczykiem.
Ogórki, cebulę oraz jajka kroimy na drobną kostkę, a ser żółty ścieramy na tarle.
Sałaka z tuńczykiem.
Na sam koniec dodajemy tuńczyki oraz mieszamy wszytskie składniki z majonezem.
Sałaka z tuńczykiem.
Gotową sałatkę dobrze jest pozostawić w lodówce na min. pół godziny.