anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Sałatka caprese z kremem balsamicznym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Pochodząca z Kampanii, regionu w południowych Włoszech sałatka jest popularna na całym świecie. Prosta, smaczna i w pięknych kolorach.

Sałatka caprese z kremem balsamicznym

Składniki:

Sałatka caprese z kremem balsamicznym

 

  • pomidory – 4 szt.
  • mozzarella - 200 g
  • świeża bazylia – 1/4 pęczka
  • oliwa extra vergine - 4 łyżki
  • krem balsamiczny – do smaku
  • świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
  • sól morska – do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka caprese z kremem balsamicznym
Pomidory i listki bazylii umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w grube plastry. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plastry. Na talerzu układać na przemian plastry sera i pomidorów, po między wkładać listki bazylii. Całość skropić oliwą i kremem balsamicznym.

Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pierzem. Od razu podawać.