dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

SUPERPRZEPIS

Sałatka na krakersach

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Prosta ale bardzo efektowna sałatka. Poszczególne składniki przekłada się krakersami. Bardzo ładnie się kroi, niczym ciasto.

Sałatka na krakersach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka na krakersach

 

  • 18 szt, krakersów

 

 

 

  • 50 g żółtego sera

 

  • ok. 5 łyżek majonezu

 

 

 

  • szczypiorek do posypania

Sposób przygotowania:

Sałatka na krakersach
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy trzy łyżki majonezu, mieszamy.. Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Żółtka ścieramy na drobnych oczkach tarki, odkładamy do posypania po wierzchu. Białka ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy dwie łyżki majonezu, sól, mieszamy. Szprotki razem z sosem pomidorowym rozgniatamy widelcem, dodajemy pieprz i paprykę w proszku, mieszamy. Drobno kroimy szczypiorek . Wykonanie: Na talerzu układamy obok siebie, na kształt kwadratu, sześć krakersów, wykładamy pastę serową, równamy. Przykrywamy warstwą krakersów, wykładamy pastę rybną. Przykrywamy kolejną warstwą krakersów, wykładamy pastę z białek, równamy. Przykrywamy warstwą z pokruszonych żółtek. Wierzch posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę, można też na całą noc.
Sałatka na krakersach
Sałatka na krakersach czyli oszukane ciasto