Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Sałatka pieczarkowa w formie ciasta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pomysł na oryginalną sałatkę na krakersach w formie ciasta. Sałata ta stała się hitem u mnie w rodzinie i pojawia się na każdym przyjęciu. Chcesz zaimponować rodzinie i znajomym - zrób ją!

Sałatka pieczarkowa w formie ciasta Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka pieczarkowa w formie ciasta

 

  • 27 szt. krakersów
  • 250 g pieczarek
  • 4 jajka
  • 100 g sera żółtego
  • 7 łyżek majonezu
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka pieczarkowa w formie ciasta
Pieczarki umyć i gotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić, pokroić w drobną kostkę, przyprawić pieprzem i zmieszać z 2 łyżkami majonezu. Jajka ugotować na twardo. Po wystudzeniu należy oddzielić żółtka od białek.

Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć białka, a po nich żółtka. Białka zmieszać z 2 łyżkami majonezu. Żółtka odłożyć na bok. Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zmieszać z 3 łyżkami majonezu. Szczypiorek umyć i drobno posiekać.

Na blaszce lub desce ułożyć obok siebie 9 krakersów 3x3 w formie prostokąta. Na krakersy wyłożyć równomiernie masę masę serową, przykryć drugą warstwą krakersów. Kolejno wyłożyć równomiernie masę pieczarkową i przykryć warstwą krakersów.

Na wierzch wyłożyć masę z białek, na nią starte żółtka i posypać szczypiorkiem. Włożyć do lodówki na kilka godzin.
Sałatka pieczarkowa w formie ciasta
Sałatka pieczarkowa a'la ciasto pokrojona na kawałki