Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 253]

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Przepis na sałatkę ryżową z tuńczykiem w oleju i oliwkami zielonymi, ja dodałam nadziewane papryczki - wyszło pysznie.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i oliwkami

Składniki:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i oliwkami

 

  • Ryż – 100 g
  • Tuńczyk w oleju – 1 puszka
  • Oliwki zielone – 10 szt
  • Cytryny – ½ szt
  • Oliwa -1/2 łyżeczki
  • Majonez -1 łyżka
  • Jogurt naturalny – 1 łyżka
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Sałatka ryżowa z tuńczykiem i oliwkami
Ryż ugotować na sypko, odcedzić i przestudzić. Tuńczyka odsączyć z oleju, wsypać do miski z ryżem.

Oliwę połączyć z sokiem z cytryny, sola i pieprzem.

Oliwki pokroić w plasterki i dołożyć do miski. Majonez wymieszać z jogurtem.

Oliwę z dodatkami wymieszać z sałatką, na koniec dodać majonez z jogurtem i dobrze wymieszać.