migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1176]

Sałatka szwedzka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Znana i lubiana sałatka szwedzka czyli po prostu chrupiące plasterki idealne na kanapkę i jako dodatek do obiadu. Przepisów oczywiście jest wiele a to moja zmodyfikowana nieco wersja bo nie przepadam za bardzo octowymi przetworami.

Sałatka szwedzka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka szwedzka

sałatka

  • ok 2,5 kg średnich ogóków gruntowych
  • 2 l zimnej wody ( 8 szklanek)
  • 1/2 szklanki soli kamiennej

 

  • do każdego słoiczka:
  • 3-4 plasterki marchewki, po kilka ziarenek angielskiego ziela i czarnego pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy

zalewa

  • 3 szklanki wody
  • 2,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu 10 %

Sposób przygotowania:

Sałatka szwedzka
Przygotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier. Zagotować i odstawić do wystudzenia. Ogórki dokładnie umyć. Odkroić końce i pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki.

W 2 litrach zimnej wody rozpuścić 1/2 szklanki soli. Zalać pokrojone ogórki tak aby były całe przykryte, odstawić na 3 godziny. W międzyczasie ze dwa razy przemieszać.

Po tym czasie ogórki dobrze osaczyć na sicie. Na dno do każdego słoiczka włożyć po 3-4 plasterki marchewki, kilka ziarenek ziela i pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy. Następnie do słoiczków włożyć osączone ogórki.

Ogórki ułożyć w słoikach luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę. Zalać wcześniej przygotowaną zalewą. Słoiczki dobrze zakręcić. Wstawić do granka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Zalać wodą na wysokość 3/4 słoika pasteryzować 10 minut od zagotowania.

Zostawić w garnku do wystudzenia.  
Sałatka szwedzka
Ogórki dokładnie umyć. Odkroić końce i pokroić razem ze skórką w cienkie plasterki.
Sałatka szwedzka
W 2 litrach zimnej wody rozpuścić 1/2 szklanki soli. Zalać pokrojone ogórki tak aby były całe przykryte, odstawić na 3 godziny
Sałatka szwedzka
Na dno do każdego słoiczka włożyć po 3-4 plasterki marchewki, kilka ziarenek ziela i pieprzu, 1/2 łyżeczki gorczycy.
Sałatka szwedzka
Następnie do słoiczków włożyć osączone ogórki. Ogórki ułożyć w słoikach luźno, nie ugniatać ani nie wciskać na siłę.