Sałatka wiosenna

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sałatka wiosenna

Kolorowa, lekka i pożywna. Taka sałatka idealnie sprawdzi się na śniadanie lub lunch. Dodatek jajek przepiórczych sprawia, że całość jest niezwykle sycąca!

Składniki:

Sałatka wiosenna

Sałatka:

  • mały kalafior
  • 20 dag mrożonego bobu
  • 10 jajek przepiórczych
  • pęczek rzodkiewek
  • rukiew wodna, rukola lub inna zielenina
  • sól
  • cukier
  • czerwony pieprz

Sos:

  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • łyżka miodowej musztardy Dijon
  • 9 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka wiosenna
1. Składniki sosu dobrze wymieszaj.

2. Kalafior podziel na różyczki i ugotuj na chrupko.

3. Bób rozmroź, obierz ze skórek i zanurz w posłodzonym i posolonym wrzątku na 3 minuty. Odcedź.

4. Jajka ugotuj na twardo. Rzodkiewki pokrój w plasterki. Zieleninę opłucz, osusz.

5. Składniki sałatki wymieszaj z sosem. Przełóż do salaterki, posyp czerwonym pieprzem.