Sałatka wiosenna

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sałatka wiosenna

Cóż lepiej przywołuje wiosnę niż kolorowa kompozycja warzyw na talerzu? Świeże rzodkiewki, sałaty, ogórek i rzeżucha - to połączenie sprawdzi się także na Wielkanoc!

Składniki:

Sałatka wiosenna

Sałatka:

  • opakowanie mieszanki sałat
  • pęczek rzodkiewki
  • 1/2 długiego, świeżego ogórka
  • szklanka rzeżuchy lub opak. kiełków lucerny
  • 25 dag sera białego typu włoskiego
  • pęczek cebulki dymki

Sos:

  • łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sałatka wiosenna
1. Sałatę połączyć z pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami, w półplasterki ogórkami, pokrojoną dymką, rzeżuchą lub lucerną.

2. Całość posypać pokruszonym lub startym serem.

3. Rozgnieść czosnek. Razem z resztą składników sosu wymieszać w misce, doprawić.

4. Gotowym sosem polać sałatkę, lekko wymieszać.