Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sałatka z buraczków, pieczarek i jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 34

Jest to bardzo smaczna sałatka. Podałam ją ze świeżym pieczywem, ulubioną wędliną i serem żółtym. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Z powodzeniem możemy przygotować ją dla gości.

Sałatka z buraczków, pieczarek i jajek

Składniki:

Sałatka z buraczków, pieczarek i jajek

Składniki:

  • 10 jajek
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 duży słoik pieczarek marynowanych w occie
  • 2 słoiki marynowanych buraczków w occie ( tartych na tarce o dużych oczkach )
  • sól do smaku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • majonez ( kilka łyżek )

Sposób przygotowania:

Sałatka z buraczków, pieczarek i jajek
1. Jajka gotujemy na twardo, następnie dokładnie studzimy, obieramy ze skorupek i kroimy w kosteczkę.

2. Kukurydzę i groszek odsączamy dokładnie z zalewy.

3. Buraczki przekładamy na sito i dokładnie odciskamy z zalewy.

4. Pieczarki wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.

5. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie z majonezem ( majonez według uznania ) i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

6. Przygotowana sałatkę odstawiamy na jakiś czas, żeby składniki ,, przegryzły się''. Po tym czasie podajemy. Sałatkę można podać schłodzoną prosto z lodówki.

Rady:

Pieczarek w słoiku miałam 40 dag. Buraczków w każdym słoiku 38 dag. Buraczki mogą być całe, wtedy trzeba zetrzeć je na tarce o dużych oczkach.