Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 314]

Sałatka z cukinii (na zimę)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na tę sałatkę znalazłam w starym zeszycie. Idealna, aby urozmaicić jesienne i zimowe obiady.

Sałatka z cukinii (na zimę)

Składniki:

Sałatka z cukinii (na zimę)

 

  • 2,5 kg cukinii (waga po przygotowaniu)
  • 80 dag marchewki
  • 6 sztuk cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek kopru
  • 2 pęczki pietruszki

Zalewa:

  • 1 szklanka octu
  • ½ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 4 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Sałatka z cukinii (na zimę)

Etap 1:

Sałatka z cukinii (na zimę)
Pokrojone warzywa wymieszać w dużym garnku.

Cukinię obrać, usunąć miąższ. Cukinię i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka a czosnek drobno pokroić. Koper i natkę pietruszki drobno posiekać.
Wszystko razem wymieszać.

Etap 2:

Sałatka z cukinii (na zimę)
Do startych warzyw dodać cukier, sól, wlać ocet i olej.

Do startych warzyw dodać cukier, sól, wlać ocet i olej. Gotować 5 minut.

Etap 3:

Sałatka z cukinii (na zimę)
Sałatkę włożyć do słoików, uzupełniamy zalewą.

Sałatkę włożyć do słoików, uzupełniamy zalewą.

Etap 4:

Sałatka z cukinii (na zimę)
Sałatkę pasteryzujemy przez około 15-20 minut.

Pasteryzujemy od 15-20 minut.