cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Sałatka z czerwonej i białej rzodkiewki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna sałatka z chrupiącej rzodkiewki z kulkami mozzarelli w ziołach prowansalskich

Sałatka z czerwonej i białej rzodkiewki

Składniki:

Sałatka z czerwonej i białej rzodkiewki

 

  • 1 pęczek rzodkiewki /czerwonej/
  • 1 duża rzodkiew biała
  • 100 g malutkich kuleczek mozzarelli /tzw.perełki/
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • zielona cebulka lub szczypiorek
  • sól do smaku
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • mix dowolnych sałatek do dekoracji
  • sos jogurtowy:
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeże listki mięty
  • 1 łyżka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z czerwonej i białej rzodkiewki
Rzodkiewki dokładnie umyć, czerwone pokroić w krążki, a białą zetrzeć na grubej tarce. Szczypiorek lub cebulkę umyć, osuszyć i drobno pokroić. Na półmisku wyłożonym drobną, zieloną sałatką układać plasterki rzodkiewki ,a na środku startą białą rzodkiew. Wierzch udekorować kuleczkami mozzarelli obtoczonymi w suszonych ziołach prowansalskich. Polać sosem jogurtowym, posypać zieloną cebulką, przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Sos jogurtowy. Jogurt przełożyć do miseczki, dodać wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić wedle własnego uznania solą i pieprzem. Dodać pokrojony szczypiorek, listki mięty i jeszcze raz wymieszać.