Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Sałatka z kapustą, ogórkiem i papryką na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sałatka z kapustą, ogórkiem i papryką na zimę- idealny dodatek do obiadu, kiedy nie mamy czasu, aby przygotować coś świeżego.

Sałatka z kapustą, ogórkiem i papryką na zimę Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sałatka z kapustą, ogórkiem i papryką na zimę

 

  • 1/2 główki kapusty (tj. mniej więcej 1,5 kg)

 

 

  • 30 dag marchewki

 

 

 

  • 300 ml octu 10 %

 

  • 8 czubatych łyżek cukru

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z kapustą, ogórkiem i papryką na zimę
Kapustę drobno siekamy. Ogórki dokładnie myjemy, szatkujemy na gilotynie do warzyw w cienkie talarki. Marchew obieramy, myjemy i również kroimy na talarki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne oraz białe błonki. Kroimy w cienkie paseczki o długości około 2-3 cm. Do dużej miski wrzucamy wszystkie warzywa, dodajemy sól, gorczycę, ziele angielskie, pieprz oraz pokruszone na drobniejsze kawałki liście laurowe. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na 1,5 godziny w niezbyt ciepłe miejsce. Do garnka wlewamy ocet i olej. Dodajemy cukier, zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Zalewę dodajemy do warzyw, dokładnie mieszamy i odstawiamy jeszcze na godzinę. Sałatkę przekładamy do 6-7 wyparzonych słoiczków o średniej pojemności 420 ml. Wlewamy zalewę, aby przykryć warzywa. Zakręcamy słoiczki i pasteryzujemy je około 20 minut od momentu zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia (słoikczki typu twist uprzednio dokręcamy, odwracamy do góry dnem).Sałatkę przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.
Sałatka z kapustą, ogórkiem i papryką na zimę
Do dużej miski wrzucamy wszystkie warzywa, dodajemy sól, gorczycę, ziele angielskie, pieprz oraz pokruszone na drobniejsze kawałki liście laurowe.