mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Sałatka z kapusty, papryki, marchewki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To przepis na ulubioną sałatkę ze słoika mojego brata

Sałatka z kapusty, papryki, marchewki

Składniki:

Sałatka z kapusty, papryki, marchewki

 

  • 2 kg kapusty białek
  • 2 papryki czerwone
  • 5 marchewek
  • 2 cebule
  • 4 ogórki
  • 1 szkl. oleju
  • 3/4 szkl. octu
  • 2 łyż. soli
  • 1 szkl. cukru

Sposób przygotowania:

Sałatka z kapusty, papryki, marchewki
Wszystkie warzywa dokładnie myję, po czym osuszam. Marchewkę obieram. Kapustę drobno szatkuję. Ogórki ścieram na szatkownicy. Marchewki ścieram na dużych oczkach na tarce. Z kolei cebulę obieram i siekam w małą kosteczkę. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych, a miąższ kroję w paski. Pokrojone warzywa przekładam do dużej miski, wlewam olej, przegotowany i ostudzony ocet z cukrem i solą. Dokładnie wszystko mieszam, przykrywam miskę i odstawiam na około 2 godziny. Po tym czasie wszystko jeszcze raz dokładnie mieszam. Następnie nakładam sałatkę do suchych i wcześniej wyparzonych słoików. Pasteryzuję ok. 15-20 minut. Wyjmuję, osuszam i przenoszę słoiki do spiżarni.