2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1485]

Sałatka z mozzarellą i pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Ta sałatka to niczym wiosenna eksplozja witamin. Bukiet warzyw i sałata masłowa z dodatkiem niepozornego chwastu jakim jest pokrzywa. Tworzą przekąskę na różne okazje. Cud miód!

Sałatka z mozzarellą i pokrzywą

Składniki:

Sałatka z mozzarellą i pokrzywą

 

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 3 pomidory malinowe
  • 1 ogórek wężowy
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • garść młodej pokrzywy-same listki
  • pęczek cienkiego szczypiorku

 

  • Sos:
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki octu winnego jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól morska do smaku
  • szczypta bazylii

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z mozzarellą i pokrzywą

ETAP 1:

Sałatka z mozzarellą i pokrzywą
Szykujemy składniki do sporządzenia pysznej sałatki

Szykujemy składniki sałatki. Warzywa myjemy obieramy. Mozzarellę osączamy z zalewy.

ETAP 2:

Sałatka z mozzarellą i pokrzywą
Pokrzywa w durszlaku przed sparzeniem wrzątkiem

Młodą pokrzywę umieszczamy w durszlaku i przelewamy gorąca wodą, parzymy, osączamy z nadmiaru wody.

ETAP 3:

Sałatka z mozzarellą i pokrzywą
Warzywa kroimy dowolnie układamy na półmisku łącznie z sałatą polewamy sosem

Sałatę rwiemy, resztę warzyw kroimy dowolnie wg uznania, układamy w półmisku łącznie z listkami pokrzywy i posiekanym szczypiorkiem.
Przyrządzamy sos:
Ocet ucieramy z solą i cukrem, wlewamy oliwę oraz musztardę, dodajemy szczyptę suszonej bazylii, rozprowadzamy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy, polewamy sałatkę przed podaniem.
Smacznego!


Tagi:

sosy sałata