Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Sałatka z pasturmą i gruszkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pasturma - przysmak kuchni tureckiej, wędlina z suszonej, długo dojrzewającej polędwicy wołowej, bardzo wyrazista w smaku i mocno doprawiona

Sałatka z pasturmą i gruszkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka z pasturmą i gruszkami

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z pasturmą i gruszkami
ok. 4 łyżek oleju z pestek zmieszałam z 2 łyżkami soku cytrynowego, doprawiłam do smaku odrobinką soli, pieprzem ziołowym i dodałam jeszcze kapkę miodu oraz troszkę posiekanej drobno papryczki chili - wymieszałam dokładnie i odstawiłam na chwilę. Gruszkę i cebulę obrałam - gruszkę pokroiłam w cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka - przełożyłam do miseczki i zalałam sosem - odstawiłam na ok. 15 minut żeby się zamarynowały. Opłukaną i osączoną dobrze roszponkę wyłożyłam na talerze, posypałam paskami pasturmy, osączoną lekko gruszką i piórkami cebuli. Polałam resztą sosu i dodałam podprażone na suchej patelni orzechy włoskie.
Sałatka z pasturmą i gruszkami
pokrojoną gruszkę i cebulą przełożyłam do miseczki i zalałam sosem
Sałatka z pasturmą i gruszkami
orzechy podprażyłam na suchej patelni - dzięki temu były bardziej chrupiące i smaczniejsze

Tagi:

winogrona