Poradnik Domowy

Poradnik Domowy

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Sałatka z pieczonych pomidorów i mozzarelli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli szukacie pomysłowej, efektownej przekąski, która jednocześnie jest szybka i łatwa do przygotowania, to trafiliście idealnie. Ta sałatka zasmakuje wszystkim bez wyjątku!

Sałatka z pieczonych pomidorów i mozzarelli

Składniki:

Sałatka z pieczonych pomidorów i mozzarelli

 

  • mozzarella w małych kulkach (150 g)
  • 50 dag pomidorków cherry z gałązką
  • 3 łyżki czarnych oliwek
  • ząbek czosnku
  • brązowy cukier
  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • garść rukoli
  • garść roszponki
  • igiełki z gałązki rozmarynu
  • sól
  • Pesto z pomidorów suszonych:
  • 6 suszonych pomidorów
  • czerwona papryka
  • papryczka chili
  • 5 dag orzeszków piniowych
  • 5 dag parmezanu
  • gałązka bazylii

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonych pomidorów i mozzarelli
1. Pomidorki z gałązkami oraz oliwki skropić oliwą. Dodać posiekany czosnek, rozmaryn i szczyptę cukru. Oprószyć solą. Piec ok. 5 minut w 200°C, aż na pomidorkach popęka skórka.

2. Papryki podpiec, aż sczernieje skórka. Ostudzić, obrać, oczyścić. Miąższ zmiksować z orzeszkami, suszonymi pomidorami, 2–3 łyżkami oliwy i parmezanem.

3. Pomidory przełożyć wraz z powstałym sosem do miski. Na wierzch dać mozzarellę i sos pesto. Obłożyć liśćmi rukoli, roszponki i pokropić octem balsamicznym.