Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Sałatka z pieczonym pstrągiem w tortilli

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sałatka z pieczonym pstrągiem łososiowym oraz pomidorkami koktajlowymi, czarnymi oliwkami, serem feta i granatem podana w tortilli.

Sałatka z pieczonym pstrągiem w tortilli Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sałatka z pieczonym pstrągiem w tortilli

Sałatka

  • ok 300 g pstrąga łososiowego
  • 1 op. miksu sałat
  • 1/2 op sera feta
  • 8-10 szt. pomidorków koktajlowych
  • 10-12 szt. oliwek czarnych
  • 1/2 granatu
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ryb

Sos

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól,pieprz

Dodatkowo

  • 4 szt. tortilli

Sposób przygotowania:

Sałatka z pieczonym pstrągiem w tortilli
Rybę umyć, osuszyć, przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb. Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni przez 10 min.

Następnie otworzyć folię i zostawić w piekarniku jeszcze na 5 min. Wystudzonego pstrąga pokroić na mniejsze kawałki.

Sałatę porozrywać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Pomidorki umyć i pokroić w ćwiartki, oliwki na połówki, a ser feta w kostkę. Wyłuskać ziarenka granatu.

Oliwę z oliwek wymieszać z sokiem z cytryny. Dodać miód, musztardę, sól oraz pieprz i wymieszać aby wszystkie składniki połączyły się.

Sałatę wymieszać z pokrojonymi pomidorkami, oliwkami serem feta, granatem oraz sosem i podać w tortilli.  
Sałatka z pieczonym pstrągiem w tortilli
Sałatka z pieczonym pstrągiem podana w tortilli
Sałatka z pieczonym pstrągiem w tortilli
Sałatka z pieczonym pstrągiem w tortilli