Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Sałatka z pomarańczy i czerwonej cebuli

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

pomarańcza i cebula to dobre połączenie :-)

Sałatka z pomarańczy i czerwonej cebuli

Składniki:

Sałatka z pomarańczy i czerwonej cebuli

 

  • 2 czerwone cebule,
  • 2 duże pomarańcze,
  • 2-3 łyżki oliwy,
  • 1/2 łyżeczki posiekanego chili,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki ziarna słonecznika,
  • kilka listków sałaty,

 

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z pomarańczy i czerwonej cebuli
Pomarańcze wyszorowałam, sparzyłam. Przycięłam na obu końcach aby owoc stał na talerzu i bardzo ostrym nożem okroiłam dookoła skórkę aż do miąższu. Następnie położyłam pomarańczę na lewej dłoni a nożem trzymanym w prawej nacinałam cząstki tuż przy łączącej je błonce aby wyciąć filety miąższu. Kiedy wycięłam wszystkie z reszty owocu dokładnie wycisnęłam cały sok. Cebule obrałam i pokroiłam w bardzo cienkie półplasterki. Zalałam je wyciśniętym sokiem i odstawiłam na 15-20 min. aby się zamarynowała. W między czasie opłukałam i dobrze osączyłam liście sałaty, posiekałam drobniusieńko chili i podprażyłam na suchej patelni ziarno słonecznika. Po pół godzinie osączyłam cebulę z soku i dodałam do niego sos sojowy, chili i oliwę, wymieszałam. Na talerzykach ułożyłam porcje sałaty, na nich po trochu marynowanej cebuli, cząsteczki pomarańczy, znów cebulkę. Całość skropiłam sosem i posypałam ziarnem słonecznika.

Tagi:

sosy sałata