Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Sałatka z tuńczyka, ryżu i jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Do sałatki majonez można pół na pół wymieszać z jogurtem naturalnym.

Sałatka z tuńczyka, ryżu i jajek

Składniki:

Sałatka z tuńczyka, ryżu i jajek

 

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 10 dag ryżu
  • 1 kostka rosołowa
  • 5 jajek na twardo
  • 1 mała cebula
  • 1/2 szkl majonezu
  • 1 szkl kiełków sojowych
  • 1 szkl kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sałatka z tuńczyka, ryżu i jajek
Do garnka wlać wodę, zagotować, dodać kostkę rosołową, ryż i gotować około 20 minut. Następnie ryż osączyć na sicie i ostudzić. Kiełki sojowe, tuńczyka i kukurydzę osączyć z zalewy. Jajka i cebulę drobno posiekać. Majonez wymieszać z musztardą i sokiem z cytryny. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, wlać majonez, przyprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Podawać z pieczywem.