Pyza

Pyza

Złoty Ekspert
[Przepisów: 988]

Książka Kucharska: Cytrusowe sałatki

Sałatka zdrowa i kolorowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

w sam raz na ponury, jesienny dzień :-)

Sałatka zdrowa i kolorowa

Składniki:

Sałatka zdrowa i kolorowa

 

  • 1 duży burak ćwikłowy,
  • 1 pomarańcza,
  • 1-2 gruszki,
  • 1 mała cebula czerwona,
  • 1-2 garści łuskanych pistacji,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • sok z połowy dużej cytryny,
  • 1 łyżeczka płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka sosu chili,
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego

Sposób przygotowania:

Sałatka zdrowa i kolorowa
Buraka upiekłam - zawinęłam go w folię aluminiową i włożyłam do piekarnika, w którym piekła się właśnie mięso. Piekł się jakieś 40 min.. Obrałam go dopiero kiedy zupełnie wystygł i pokroiłam w plastry. Cebulkę drobno posiekałam, dodałam do niej sok z cytryny, sos sojowy i chili a także olej i miód, wymieszałam, i tą mieszanką zalałam buraka - odstawiłam pod przykryciem do lodówki na ok. 30 min.. Pomarańcz wyszorowałam, sparzyłam i wyfiletowałam cząstki miąższu. Gruszkę obrałam, wycięłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam w plasterki i dodałam do pomarańczy żeby jej słodko-kwaśny sos zapobiegł ciemnieniu gruszki. Na talerzu ułożyłam warstwami plastry buraka, cząstki pomarańczy i kawałki gruszki. Polałam jeszcze sosem z cebulką spod buraków, posypałam drobniutko posiekaną natką i kawałkami pistacji. Wyszło bardzo smacznie i jednocześnie kolorowo - w sam raz na jesienny, ponury dzień :-)

Tagi:

sosy buraki