jozefinacz

jozefinacz

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 64]

Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i oliwkam

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sałatka pełna witamin na jesienne przeziębienia.

Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i oliwkam

Składniki:

Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i oliwkam

 

  • szpinak świeży 1 duża garść
  • jajko od zielononóżki 1 sztuka
  • oliwki czarne bez pestek 7 sztuk
  • olej rzepakowy 3 łyżki
  • sos sojowy ciemny 1 łyżeczka
  • zioła do sałatek 2 szczypty

Sposób przygotowania:

Sałatka ze szpinakiem, jajkiem i oliwkam
Szpinak należy dobrze wypłukać z piachu, osuszyć, obedrzeć łodygi i podrzeć na mniejsze kawałki. Jajko należy umyć, ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w dość drobną kostkę. Oliwki odsączyć z płynu i pokroić na trzy części. Na talerz wyłożyć szpinak, oliwki, jajko. W szklance wymieszać olej, sos sojowy, dodać zioła i całość dobrze wymieszać. Na sałatkę wylać równomiernie sos i podawać do konsumowania.