Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Sałatka ze szpinakiem pomarańczą i wątróbką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Słoneczna, zdrowa i lekka sałatka ze szpinakiem, orzeźwiającą pomarańczą i chrupiącą wątróbką, przypadnie do gustu nie tylko amatorom podrobów, polecam nie tylko na przyjęcia :)

Sałatka ze szpinakiem pomarańczą i wątróbką

Składniki:

Sałatka ze szpinakiem pomarańczą i wątróbką

 

  • 250 gramów wątróbki drobiowej
  • 2 średnie pomarańcze
  • ½ opakowania świeżego szpinaku
  • 1 łyżka ziaren słonecznika
  • 2 łyżki masła
  • ½ szklanki mąki
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego
  • Sól, pieprz
  • Dressing:
  • 1 łyżeczka miodu
  • Sok z ½ pomarańczy
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • ½ łyżeczki octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki oliwy

 

Sposób przygotowania:

Sałatka ze szpinakiem pomarańczą i wątróbką
W słoiczku mieszamy wszystkie składniki dressingu, tak aby wszystkie składniki połączyły się w emulsję. Na sucha patelnie wysypujemy ziarna słonecznika i chwile prażymy je, tak aby lekko się zarumieniły ale się nie przypaliły. Odstawiamy na bok. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon i suszymy na ręczniku papierowym. Na patelni rozpuszczamy masło, wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym maśle po około 3-6 minut w zależnościom stopnia wysmażenia wątróbki. Kiedy wątróbka ładnie nam się zezłoci polewamy ją likierem i podpalamy. Kiedy cały alkohol odparuje wątróbkę przekładamy na talerz wyłożony papierem i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Pomarańczę obieramy i kroimy na cząstki. Na talerzu układamy szpinak, cząstki pomarańczy i wątróbkę, całość posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika i delikatnie skrapiamy dressingiem, serwujemy od razu. Smacznego :D

Tagi:

szpinak