marzenciak1985

marzenciak1985

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Salsa pomidorowo - paprykowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Łatwa i szybka w przygotowaniu salsa pomidorowo - paprykowa. Doskonała na spotkania w gronie przyjaciół.

Salsa pomidorowo - paprykowa

Składniki:

Salsa pomidorowo - paprykowa

Składniki główne

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku

Przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Salsa pomidorowo - paprykowa

ETAP 1:

Salsa pomidorowo - paprykowa

Pomidory z puszki wrzucamy do garnka, dodajemy 1/4 pokrojonej natki pietruszki i gotujemy około 15 minut.

ETAP 2:

Salsa pomidorowo - paprykowa

W trakcie kiedy pomidory się gotują wstawiamy do nagrzanego piekarnika paprykę czerwoną. Pieczemy do momentu kiedy skórka nie zacznie pękać czy mniej więcej 10 do 15 minut.

ETAP 3:

Salsa pomidorowo - paprykowa

W trakcie kiedy pomidory się gotują a papryka piecze, kroimy w drobną kostkę cebulę czerwoną, białą i 3 ząbki czosnku, które następnie podsmażamy na patelni.

ETAP 4:

Salsa pomidorowo - paprykowa

Kiedy cebula z czosnkiem się podsmaży dodajemy do gotujących pomidorów. W tym samym czasie upieczoną paprykę drobno kroimy i również dodajemy do garnka.

ETAP 5:

Salsa pomidorowo - paprykowa

Połączone składniki doprawiamy do smaku bazylią, oregano, solą i pieprzem, po łyżeczce ostrej i słodkiej papryki oraz sokiem z połowy cytryny.

Całość gotujemy jeszcze od 10 do 15 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie odstawiamy do wystygnięcia albo podajemy na ciepło.

ETAP 6:

Salsa pomidorowo - paprykowa

Gotową salsę podajemy np z chipsami. Szybko, łatwo i pysznie. Smacznego.

Tagi:

dip warzywa