Persik

Persik

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1125]

Saltimbocca alla romana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

szybkie i smaczne oraz proste danie

Saltimbocca alla romana

Składniki:

Saltimbocca alla romana

 

  • 650 g zadniej cielęciny lub polędwicy cielęcej
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 12 listków świeżej szałwii
  • 100 g masła
  • 150 ml białego wina
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Saltimbocca alla romana
Mięso oczyszczamy z błon, kroimy na dwanaście plasterków, rozbijamy je delikatnie na grubość 5 mm tak, żeby nie porozcinać mięsa, oprószamy solą oraz pieprzem. Plasterki szynki kroimy w poprzek na pół. Na każdym kawałku mięsa układamy listki szałwii i połówki szynki. Każdy kawałek mięsa składamy na pół i spinamy wykałaczką. Na patelni rozgrzewamy połowę masła, rumienimy saltimbocca z obu stron i zdejmujemy je z patelni, na którą wlewamy i gotujemy, aż większość płynu odparuje. Dodajemy pozostałe masło, wkładamy kotleciki i podgrzewamy je. Usuwamy wykałaczki, układamy kotlety na talerzach, polewamy sosem i podajemy.