ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 241]

Sandacz w posypce z jajek z warzywami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sandacz to doskonała ryba. Tak przygotowana, bardzo dobrze smakuje i może pięknie zdobić stół wigilijny.

Sandacz w posypce z jajek z warzywami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sandacz w posypce z jajek z warzywami

 

  • Składniki

 

  • sandacz ok 1 kg
  • 4 marchewki
  • pietruszka
  • seler

 

 

Sposób przygotowania:

Sandacz w posypce z jajek z warzywami

Sposób przygotowania

1. Rybę pokroić w dzwonka. Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Pozostawić na ok 30 min. Jajka ugotować na twardo.


2. Oczyszczone, obrane warzywa zalać wodą. Dodać listek, ziele, pieprz i koperek. Ugotować do miękkości. Wyjąć wystudzić. Pokroić w drobną kostkę i zrobić sałatkę.


3. Wywar doprawić cukrem, sokiem z cytryny i solą. Włożyć rybę i gotować na bardzo małym ogniu ok 20 min. Wyjąc rybę i ostrożnie usunąć ości.


4. Ułożyć dzwonka na półmisku tak, żeby wyglądały na całą rybę. Jajka zetrzeć na tarce do warzyw - grube oczka. Podsmażyć na stopionym maśle. Posypać rybę i udekorować. Podawać z warzywami. Smacznego.

Sandacz w posypce z jajek z warzywami
Sandacz w posypce z jajek z warzywami .