jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb

Sardynka w trójkącie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przekąskę ulubioną dla konika macie - Trójkąty z sardynką na kruchej sałacie!

Sardynka w trójkącie

Składniki:

Sardynka w trójkącie

 

  • 50 g makaronu ryżowego nitki TaoTao
  • 1 puszka sardynek w oliwie
  • sos pieprzowy TaoTao
  • 1 serek sojowy wędzony (100g)
  • 1 serek sojowy miękki (100g)
  • sos rybny, sól do smaku
  • mały słoiczek oliwek nadziewanych papryką
  • sałata krucha, szczypior i kiełki brokułowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sardynka w trójkącie
Przygotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Po odsączeniu lekko go posól. Sardynki odsącz z oliwy, dodaj miękki ser sojowy, 1 łyżkę sosu rybnego. Rozgnieć widelcem na gładką masę. Ser wędzony tofu pokrój na plasterki, każdy z nich posmaruj sosem pieprzowym, pastą sardynkową . Na kawałku folii Alu ułóż łyżkę makaronu, zrób otoczką z plasterków sera z pastą lekko dociskając. W środek włóż po dwie oliwki. Nie przejmuj się, gdy sos pieprzowy przy naciskaniu wybarwi brzegi.Rób kolejne przekąski do wyczerpania produktów, zsuwaj je z folii na talerze na listki sałaty kruchej. Dekoruj kiełkami i szczypiorem.