Schab glazurowany brandy

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Schab glazurowany brandy

Szukasz sprawdzonej receptury na soczystą sztukę mięsa? Przygotuj kawałek schabu w wyrazistej glazurze na bazie brandy - wszyscy będą zachwyceni!

Składniki:

Schab glazurowany brandy

 

  • 1 kg schabu
  • 4 łyżki dżemu z fig
  • 1/4 szklanki brandy
  • 3 łyżki ciemnego cukru trzcinowego
  • łyżka melasy
  • szczypta tymianku
  • ok. 10 śliwek suszonych
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Schab glazurowany brandy
1. Schab opłucz, włóż na 10 min do osolonej wody.

2. W rondelku umieść dżem figowy, brandy, cukier, melasę, tymianek i szczyptę soli. Zagotuj, gotuj ok. 2 min na małym ogniu, wystudź.

3. Mięso osącz, w środku zrób nacięcie, napełnij je śliwkami. Przełóż do rękawa foliowego, wlej marynatę. Wstaw na 8–10 godz. do lodówki. Co parę godzin mięso obróć.

4. Mięso wyjmij z marynaty, włóż do brytfanny, oprósz pieprzem, podlej wodą. Piecz ok. 60 min w temp. 190 st. C, smarując co jakiś czas marynatą (po ostatnim smarowaniu piecz 10 min).

5. Schab wyjmij z piekarnika, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw na 15 min.

Tagi:

schab brandy