WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 918]

Schab gotowany w majonezie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Schab gotowany dwa razy po 10 minut w zalewie z przyprawami i majonezem. Idealny na kanapki jako domowa wędlina.

Schab gotowany w majonezie  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab gotowany w majonezie

 

Sposób przygotowania:

Schab gotowany w majonezie

ETAP 1:

Majonez wymieszać w garnku z jedną szklanką wody. Ma powstać jednolity płyn. Dolać wody aby razem było ok. 1,5-2l wody. Wsypać przyprawy: sól, pieprz czarny i ziołowy, majeranek.

Przecisnąć przez praskę 2 obrane ząbki czosnku. Włożyć listki laurowe i ziele angielskie oraz kawałek obranej cebuli.

Zalewę wymieszać i włożyć mięso. Garnek przykryć, ustawić na gazie i zagotować. Gotować 10 min. od momentu zagotowania.

Zestawić z ognia i wystudzić w zalewie. Gdy zalewa całkowicie wystygnie znów zagotować i gotować 10 minut.

Wyłączyć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Schab wyjąć z zalewy i odsączyć na metalowej kratce.

Zawinąć go w folię aluminiową i schować do lodówki. Schab kroić na plasterki do kanapek lub na półmisek wędlin.

Schab gotowany w majonezie
Schab po ugotowaniu na metalowej kratce odcieka z zalewy
Schab gotowany w majonezie
Schab w trakcie gotowania w garnku w zalewie
Schab gotowany w majonezie
Zalewa do ugotowania schabu przed wymieszaniem
Schab gotowany w majonezie
Majonez wymieszanytrzepaczką ze szklanką wody

Tagi:

schab mięso