mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Schab nadziewany szpinakiem od Mariel

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 220
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Schab jest moim ulubionym mięsem do nadziewania , tym razem moja propozycja farszu to smaczny i zdrowy szpinak.

Schab nadziewany szpinakiem od Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Schab nadziewany szpinakiem od Mariel

 

Sposób przygotowania:

Schab nadziewany szpinakiem od Mariel
Schab dokładnie opłukać i osuszyć włożyć go do naczynia żaroodpornego. Przygotować marynatę: Oliwę z oliwek wymieszać z przyprawami ; pół łyżeczki majeranku, pół łyżeczki papryki słodkiej , szczyptą kolendry, pół łyżeczki czosnku granulowanego, dodać sól i pieprz do smaku.Dokładnie nasmarować mięso marynatą i zostawić na około 12 godzin pod przykryciem w chłodnym miejscu. Gdy czas marynowania dobiegnie końca, wyciągnąć mięsko, rozciąć go w dwóch miejscach tak by powstał jeden płat.Następnie rozbić go tłuczkiem. Na patelni roztopić masło, dodać rozdrobniony mrożony szpinak, trzy ząbki czosnku przepuszczone przez praskę, sól i pieprz do smaku oraz śmietanę. Na małym ogniu podsmażyć szpinak.Następnie pozostawić do wystudzenia. Zimny szpinak rozsmarować na płacie mięsa, następnie zwinąć go w rulon i owinąć sznurkiem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Roladę z powrotem umieścić w naczyniu z pozostałością marynaty, dodatkowo podlać go bulionem i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec go pod przykryciem około 1,5 godziny. Nie kroić mięsa od razu po wyjęciu z piekarnika ,wyjąć go i odstawić aby przestygł około pół godziny.
Schab nadziewany szpinakiem od Mariel
mięso rozciąć tak by powstał jeden płat
Schab nadziewany szpinakiem od Mariel
na roztopione masł wrzucamy szpinak i dodajemy czosnek
Schab nadziewany szpinakiem od Mariel
płat schabu rozbić tłuczkiem przez woreczek foliowy
Schab nadziewany szpinakiem od Mariel
mięso nadziane farszem zawinąć w rulon i obwiązać sznurkiem