Sposób przygotowania:
Schab pieczony ze śliwką
Schab w kawałku zbijamy tłuczkiem, żeby mięso było kruche. Wierzch posypujemy solą. Szerokim nożem do mięsa wykrawamy otwór przez całą długość mięsa. Następnie nadziewamy schab śliwkami. W brytfance rozgrzewamy olej i chwilę podsmażamy schab z każdej strony. Następnie podlewamy wodą do połowy wysokości mięsa i dusimy około 1 godziny (zasada jest następująca: ilość czasu odpowiada wadze mięsa, czyli 1kg = 1 godzina). PORADY: 1. Schab można podawać na ciepło z ziemniakami i powstałym sosem lub pokroić w cienkie plasterki i stosować jako wędlinę do chleba. 2. Jeżeli sos jest niejednorodny, można dodać jeszcze kilka śliwek i zmielić go blenderem. 3. Śliwki kalifornijskie są bardziej delikatne i bardziej miękkie od polskich.