PaniMISIOWA

PaniMISIOWA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Schab pieczony ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mój ulubiony nadziewany schab - można jeść na zimno i na ciepło :-)

Schab pieczony ze śliwką

Składniki:

Schab pieczony ze śliwką

 

  • 1kg schabu w kawałku
  • 1-2 opakowania śliwek kalifornijskich suszonych
  • sól
  • woda
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Schab pieczony ze śliwką
Schab w kawałku zbijamy tłuczkiem, żeby mięso było kruche. Wierzch posypujemy solą. Szerokim nożem do mięsa wykrawamy otwór przez całą długość mięsa. Następnie nadziewamy schab śliwkami. W brytfance rozgrzewamy olej i chwilę podsmażamy schab z każdej strony. Następnie podlewamy wodą do połowy wysokości mięsa i dusimy około 1 godziny (zasada jest następująca: ilość czasu odpowiada wadze mięsa, czyli 1kg = 1 godzina). PORADY: 1. Schab można podawać na ciepło z ziemniakami i powstałym sosem lub pokroić w cienkie plasterki i stosować jako wędlinę do chleba. 2. Jeżeli sos jest niejednorodny, można dodać jeszcze kilka śliwek i zmielić go blenderem. 3. Śliwki kalifornijskie są bardziej delikatne i bardziej miękkie od polskich.