ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 242]

Schab po warszawsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To jest obowiązkowe danie na moim świątecznym stole, na rodzinnych spotkaniach . Sensacją jest , jeśli nie pojawia się na stole.

Schab po warszawsku

Składniki:

Schab po warszawsku

 

 

  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • mały słoiczek chrzanu
  • 4 łyżki śmietany 18 %
  • łyżeczka cukru
  • sól do smaku

 

  • pęczek drobnego szczypiorku

 

  • 2 łyżki żelatyny
  • do dekoracji np. rzodkiewka i natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Schab po warszawsku

ETAP 1:

Schab oczyścić, umyć i osuszyć. Włożyć do worka pieczeniowego i dodać olej, sól, zioła prowansalskie, majeranek, czosnek niedźwiedzi.
Wszystkie przyprawy wmasować w mięso. Pozostawić w lodówce na ok 12 godz.

Worek umieścić w żaroodpornym naczyniu. Pieczenie ok 1,5 godz - 180 stopni. Upieczone mięso wyjąć i pozostawić aby wystygło.

Powstały sos przecedzić i dodać wrzątku tyle żeby było ok 1/2 l wywaru.

Dodać żelatynę. Mieszać, żeby się rozpuściła. Można podgrzać, ale nie gotować.

Ugotowane na twardo jajka obrać ze skorupek i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.

Dodać chrzan, śmietanę, cukier, sól. Wymieszać żeby powstał gęsty sos.

Mięso pokroić w plastry tak żeby powstały kieszonki.

Kieszonki napełniać farszem i zalepiać drobniutko pokrojonym szczypiorkiem.

Ułożyć na półmisku i zalać tężejącą galaretą.

Udekorować wg fantazji i pozostawić do całkowitego stężenia.

Smacznego.

Tagi:

mięso schab